Защо кварцовите плотове са по-екологични от гранитните

З

Кварцовите плотове изпревариха гранита като най-популярния кухненски плот. Според House Logic, онлайн потребителска публикация на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, кварцът е изпреварил гранит през 2014 г. след обвързването през 2013 г. Предлагайки много предимства като работна повърхност, кварцовите плотове са сред най-екологичните материали за използване.

Производството на кварцови плотове е по-екологичен процес

Изделия от камък като гранит често са подложени на огън, тъй като добивът, рязането и транспортирането на камъка използват големи ресурси. Докато гранитът е местен, голям процент идва от Италия, Китай, Индия, Африка и Бразилия и са необходими големи количества изкопаеми горива, за да се стигне до Америка. В процеса на кариерата се образуват значителни отпадъци, особено тъй като много плочи се напукват и не се използват. Допълнителните отпадъци, които възникват в процесите на производство и монтаж, обикновено не се рециклират.

Кварцът е инженерно изработен камък със състав от 93% кварц (силициев диоксид (SiO2) и 7% смола и пигменти. Голяма част от материала идва от САЩ, което спестява от минни и транспортни разходи.

Производството на кварцови плотове е екологосъобразен процес. Caesarstone, основен производител на кварцови продукти, твърди, че рециклира 97% от водата, използвана за рязане, и се стреми да използва минимални ресурси за доставка, обработка, преработка и производство. Тази компания също така използва 42% рециклиран материал след консумацията при производството си. Други производители като Cambria могат да се похвалят с подобна статистика.

Защо ще обичате кварца във вашата кухня

Въпреки че може да оцените екологичните аспекти на кварца, може би сте по-загрижени за това как изглежда и се представя във вашия дом. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да работите с местен дилър и да посетите техния шоурум, за да получите практическо въведение в материала и има много предимства, включително:

– Кварцът се предлага в голямо разнообразие от цветове и шарки, включително твърди частици. Можете да придобиете вида на гранит и други естествени камъни, ако искате, но в палитрата има и неутрални и високоинтензивни тонове. За разлика от гранита, който има вариации от плоча до плоча, кварцът има постоянен цвят и шарка.

– Продуктът е естествено здрав, което прави трайни плотове, които са по-устойчиви на чипове, изгаряния или пукнатини. Въпреки че трябва да се отнасяте внимателно с всички камъни, кварцът ще издържи години наред.

– Тъй като кварцовите плотове са непорести, те не се нуждаят от запечатване, както при гранитните. Това ги прави непроницаеми за бактерии и плесени, голямо предимство за страдащите от алергии. Продуктът е и по-устойчив на петна.

– Кварцовите плотове не отделят газ или не отделят летливи органични химикали (ЛОС) във въздуха, както правят някои други изкуствени материали, като ламинат.

Изберете опитен инсталатор

Не можете да сгрешите с външния вид, издръжливостта или екологичната характеристика на кварца, който се конкурира с гранит по цена и сега го надминава по популярност. Как изглежда тя в голяма степен зависи от качеството на инсталацията, така че ако искате да проучите предимствата на кварцовите плотове, работете с доставчик, който предлага висококачествени материали и опитни монтажници.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta