Защо не трябва да мразите математиката

З

Хората мразят математиката, поне това винаги ми казват. Разбира се, като такъв, какъвто съм, трябва да превръщам всички. Не знам каква е точно моята страст, която ме кара да превръщам „математическите хейтъри“, но просто не мога да преодолея принудата да го направя. За мен в математиката има не само красота, но и нещо друго, което е духовно. Сякаш Бог ни говори чрез този странен и мистериозен език. Поради тази причина винаги подхождам към темата с известна степен на смирение и благоговение, знаейки, че мога да бъда едновременно унижен и възвишен от нейното великолепие.

Но защо да се опитваме да правим математически конвертори? Защо просто да не проповядвате на хора на тази рядка група любители на математиката? Е, първо, последната група е малка в сравнение с първата, и второ, винаги е имало нещо благородно в опитите да се направи „вярващ“ от „съмнителен“. Нещо повече, аз съм твърдо убеден, че нашето общество напредва или стои неподвижно според напредъка на своите деца. Ако децата на обществото се отглеждат правилно, тогава бъдещият успех на такова общество е силно подобрен. Ако децата са фалшифицирани, необразовани и слабо мотивирани … добре, тогава познайте какво? Наистина ли очаквате по-светло бъдеще за човечеството? Едва ли.

По тази причина обикалям проповядвайки важността на математиката, особено основите на аритметиката. И до ден днешен, когато работя с ученик и го видя да се бори с разглежданата тема – независимо дали става дума за алгебра, геометрия или дори по-висш клон като смятане – идвам да забележа, че неизменно слабата основа е коренът причина за борбата. Освен това липсата на увереност на ученика прави битката още по-предизвикателна. Борбата се засили без средство за защита, ученикът в крайна сметка се поддаде и възприе отношението „мразя математиката“

Това, което е обнадеждаващо за такива случаи и със сигурност си струва да се подчертае, е, че цялата математика зависи от основите на аритметиката. За съжаление, голяма част от неудовлетвореността на ученика в следването му е резултат от лошото владеене на аритметиката. Поради тази причина казвам: „Силно пробийте тази дисциплина в съзнанието на нашите деца и шансовете за успех във висшата математика се увеличават драстично“. Една добра аналогия би била със спортни и професионални спортисти. Експертните спортисти владеят основите. Тайгър Уудс по света прекара безброй часове, практикувайки основите на люлеенето на голф. Асовите стомни на бейзбола са работили върху овладяването на механиката на определени терени. И в двата случая тези спортисти практикуваха безкрайни кръгове с голям фокус както върху скоростта, така и върху точността. Дори великите треньори разбират важността на основите: ето защо спортистите прекарват безброй часове в тренировъчния лагер, преглеждайки основните упражнения и тренировки. Същата концепция се отнася и за математиката. Овладейте основите и шансовете за успех по-късно се увеличават драстично.

Следователно, в математиката, след като основите бъдат усвоени, успехът идва в тази дисциплина толкова лесно, колкото и в другите. Добре. Може би не толкова лесно, но със сигурност успехът все пак ще дойде. И тъй като математиката е толкова мощна, че ни помага да вървим напред, докато едно общество – наистина математиката ни разкрива загадките на самата Вселена – наистина няма нужда да мразим този най-страхотен предмет, а по-скоро да го обичаме.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta