Изработване на свещи от палмов восък – 7 неща, които трябва да знаете!

И

Правили ли сте свещи преди, но сега мислите ли да направите свещи от палмов восък? Има няколко неща, които трябва да знаете, преди да започнете. Тази информация ще ви помогне да направите сигурна и качествена свещ.

1. ОТВОРИ ЗА ВЪЗДУХА Независимо дали правите свещи от стълб или буркан, ВИНАГИ трябва да мушкате за въздушни дупки по време на процеса на охлаждане. Когато палмовият восък се охлади, той образува слой отгоре, докато средата е все още течна. Въздухът обикновено се улавя в тази течност и той прави мехурчета във восъка. Тези въздушни мехурчета се образуват около фитила или фитилния щифт (ако правите стълбове). Тези въздушни джобове могат да създадат проблеми, когато свещта гори. Когато разтопеният басейн достигне до един от тези джобове, разтопеният восък се оттича в джоба и излага повече фитила. Ако имате голям джоб и той източва целия разтопен восък, изгарящият ви фитил ще бъде извън контрол. Свещта изгаря добре една минута и вие излизате от стаята само за да се върнете към огромен пламък. Не казвам, че всяка свещ от палмов восък, която направите, ще има мехурчета, но не си струва да рискувате. Трябва да прободете дупки, когато се образува горен слой и восъкът започва да се помътнява. Времето е всичко в този процес. Не искате да чакате твърде дълго, за да пробождате дупки. Няма значение какво използвате, за да прободете дупките, стига да смесите сочната киша достатъчно, за да сте сигурни, че всички мехурчета са се издигнали на повърхността. Пробиването на дупки във восъка е трудоемък процес, особено когато правите стотици свещи. Вярвам, че това е една от причините да не виждате свещи от палмов восък да се правят от големите свещни компании.

2. ВРЕМЕ ЗА ЛЕКАРСТВО Тествах няколкостотин ароматни масла от над 30 различни производители / дистрибутори. Мога да ви кажа, че ако ароматното масло ще има добро горещо хвърляне, когато е запалено, то обикновено ще има добро студено хвърляне. Ако не можете да помиришете хладно хвърляне след 24 часа, шансовете са доста добри, че няма да има много горещо хвърляне. Никога не съм изпитвал някакво подобрение в аромата чрез изчакване дни или седмици. Не забравяйте, че това не е соев восък. Тази голяма разлика с палмовия восък в сравнение с други восъци е, че с времето ще стане значително по-твърд. Направете тест и ще видите. Направете три свещи без ароматно масло или багрило. Направете свещ №1 и я оставете да престои две седмици. След две седмици направете свещ №2. Изчакайте още 2 седмици и направете свещ №3. Когато свещ № 3 е напълно охладена, изгорете и трите с един и същ тип / размер фитил и ще видите разликата. Това е много важно да се знае, защото ако фиксирате свещта, без да вземате предвид процеса на втвърдяване, със сигурност ще я фитирате твърде малка. Вярвам, че месец след направата е подходящ момент да започнете да се опитвате да разберете идеалния размер на фитила. Няма нищо лошо в това да направите свещ и да я изгорите веднага. Просто няма да получите най-дългото време за изгаряне, което бихте могли да имате, ако го оставите да се излекува. Ако тествам определен аромат, изгарям свещта веднага. Ако ароматът е наред, тогава правя повече тестови свещи, които да излекувам, за да мога да го направя лошо. Няма смисъл да чакате месец, за да оставите свещта да излекува, ако ароматът не е това, което търсите.

3. ОХЛАЖДАНЕ Начинът, по който охлаждате свещите си, също е нещо, което е важно за направата на красиви свещи от палмов восък. Колкото по-бавно охлаждате восъка след изливането, толкова по-добър кристален дизайн ще има вашата свещ. Бих препоръчал тестване по този въпрос. Можете да получите красив дизайн, без да правите нищо. Можете да излеете восъка си в буркан или калъп със стайна температура и да получите хубави резултати. Бих опитал да загрея буркана и формите и да видя дали ви изглежда по-добре. Също така, можете да покриете бурканите и формите, за да задържате топлината. Поставете нещо изолирано под свещта си (като дебела книга или списание), защото това ще помогне за равномерно охлаждане. Крайният ви продукт ще покаже дали е имал неравномерно охлаждане. Всъщност е въпрос на това колко внимание искате да обърнете, опитвайки се да постигнете най-добрата кристализация на вашите свещи. Само за да знаете – ако излеете разтопен палмов восък в студен или замразен буркан / калъп, изобщо няма да имате кристализация. Ще изглежда като соев восък.

4. АРОМАТНИ МАСЛА Бъдете подготвени за факта, че някои ароматни масла няма да работят в палмовия восък. Доста доброто правило е, че ако работи в соя, ще работи и в палма. Много места, които продават ароматни масла, обикновено посочват дали са съвместими със соята. За всеки 10-15 ароматни масла, които тествате, бъдете готови да имате може би едно, което работи чудесно. Отново това е моето мнение и какъв е опитът ми. Може да изпитате нещо различно. Бъдете готови да тествате и тествате. Ще разберете кога имате победител. Вашата свещ ще ухае страхотно! Бих започнал с 1 унция. ароматно масло на 16 унции (1 паунд) восък. Не бих се притеснявал да си взема цифрова везна, за да можете да измерите 1 унция (тегло) ароматно масло. Просто вземете чаша и измерете 1 унция. (сила на звука). Тя ще варира в зависимост от действителното тегло на маслото, но не е достатъчно да се притеснявате. Ако свещта мирише страхотно и се представя добре, вървете с нея. Палмовият восък има способността да задържа повече масло. Ако планирате да правите големи количества свещи, бих помислил да вземете кантар и да го направите по друг начин.

5. ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ГОРЕНЕ Палмовият восък е твърд и чуплив восък. Той не става мек и сгъваем, когато се нагрява като парафин. Ако пуснете палмов стълб на земята, той ще се вдлъбна и ще се разпадне. Позволете ми да ви спестя пари и време, опитвайки се да намеря идеалния фитил, който да изгорите във вашите свещи. Wedo е компания от Германия, която произвежда фитили само за палмов восък. Фитилите от серията CSN могат да бъдат закупени на няколко места онлайн. Палмовият восък е жилав за фитили и ще намали добрия пламък до почти нищо в рамките на един час. Имам кутии, пълни с фитили, които трябваше да бъдат най-добрите и „да работят чудесно с дланта“. Отидете с линията CSN. Те наистина позволяват чисто изгаряне, което почти се изисква от изцяло естествен восък. Не забравяйте, че фитилите в палмовия восък изгарят, а след това навън. Свещите от палмови стълбове представляват интересно предизвикателство. Приготвянето на самопоглъщаща свещ от палмов восък е още по-трудно. Фитил е твърде малък и той тунелира и едва изгаря половината восък или ако фитил е твърде голям, той издухва отстрани и восъкът отива навсякъде. Да предположим, че го фиксирате, за да имате топилен басейн на четвърт инч от ръба, разчитате на всичко перфектно. Не можете да контролирате дали човекът ще изгори свещта за 10 минути или 10 часа. Ще бъде ли свещта нивелирана? Ще духа ли вятър? Ами ако фитилът никога не е подрязан? Всички тези фактори могат да променят начина на изгаряне на свещта, дори ако я направите правилно. Фактори като тези могат да направят от прецизно нечестива свещ от стълб свещ, която има удар само след няколко часа. Също така помнете, че тунелните пламъци не са привлекателни при свещи с дебел диаметър. Свещта няма да свети и едва ли ще забележите, че свещта е запалена, освен ако не стоите над нея. Най-долу трябва да фитирате стълба с разумно съображение за вариации в изгарянето. Повечето хора палят свещи и забравят за тях, докато не ги духат. Просто мисъл.

6. Смесване на восъци Комбинирането на други восъци с палмов восък може да създаде интересни резултати. Не забравяйте, че колкото повече добавяте други восъци към дланта, това съответно ще намали кристализацията. Ако ще се опитате да смесите достатъчно восък, за да премахнете прободни дупки, бих направил достатъчно тестови свещи, за да виждам наистина и да съм уверен, че въздушните джобове са елиминирани. Бих намалил дължината на свещта разумно по фитила.

7. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ Едно от най-важните неща при правенето на свещи е да запомните, че всякакви промени, които правите, могат да променят начина, по който свещта действа при горене. Добавянето или промяната на количеството ароматични масла, багрила или добавки може да има забележими разлики при изгаряне. Винаги си правете бележки! Никога няма да запомните всичко. Палмовият восък е любимият ми восък заради неговите характеристики. Работата с него може да е главоболие, но според мен си заслужава. Ей, ако всички го правеха, нямаше да е забавно. Приятно тестване.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta