История и компоненти на съвременен мейнфрейм компютър

И

Основните компютри са от решаващо значение за някои от най-големите корпорации в света. Всеки мейнфрейм има повече от един модерен процесор, RAM, варираща от няколко мегабайта до няколко бала гигабайта, както и дисково пространство и друго хранилище отвъд всичко на микрокомпютър. Мейнфреймът може да контролира множество задачи и да обслужва хиляди потребители всяка секунда без престой.

Основната разлика между мейнфреймовете и другите изчислителни системи е нивото на обработка, което се извършва. Mainframes също са различни по отношение на честотната лента на данните, организацията, надеждността и контрола. Големи организации – банкови, здравни, застрахователни и телекомуникационни компании и др. – използват основни рамки за обработка на критични търговски данни.

В тази статия ние обсъждаме еволюцията на мейнфрейм компютрите и техните компоненти.

История на мейнфрейм компютрите

IBM разработи решаваща част от мейнфрейм изчисленията – автоматичен калкулатор с контролирана последователност (ASCC) за аритметични операции през 1944 г. От края на 50-те до 70-те години няколко компании произвеждат мейнфреймове: IBM, Burroughs, RCA, NCR, General Electric и Sperry Ранд например. Оттогава System / 390 от IBM е единственият вид мейнфрейм в употреба. Той еволюира от IBM System / 360 през 1960 г.

Ранен мейнфрейм заемаше огромно пространство. Новите технологии драстично намалиха размера и цената на хардуера. Мейнфрейм от текущо поколение може да се побере в малък килер.

Компоненти на съвременен мейнфрейм компютър

Подобно на компютър, мейнфреймът има много компоненти за обработка на данни: операционна система, дънна платка или основна платка, процесор, контролери, устройства за съхранение и канали.

• Дънна платка: Дънната платка на мейнфрейм компютъра се състои от печатна схема, която позволява на процесора, RAM и други хардуерни компоненти да функционират заедно чрез концепция, наречена “Архитектура на шината”. Дънната платка има слотове за устройства за входни карти и кабелни интерфейси за различни външни устройства. Когато дънните платки на компютрите използват 32- или 64-битови шини, основните платформи използват 128-битови шини. Общи инструкции относно вътрешната архитектура помагат на дънната платка да се свърже с другите устройства и да извлича данни с помощта на двоично изчисление.

• Процесор: CPU действа като централна точка за обработка в архитектурата на мейнфрейм и включва единица за аритметична логика (ALU) за извършване на аритметични изчисления. Той също така работи като контролер за архитектурата на шината и обработва заявки за трафик и данни. Мощността за обработка на мейнфреймовете е много по-висока в сравнение с персоналните компютри, така че те могат да обработват огромни количества данни.

• Устройства за съхранение: Устройствата за съхранение са за въвеждане, извличане, съхранение и запис на данни. Много от тях са външни устройства, като твърди дискове, лентови устройства и четци на перфокарти, всички свързани към терминали на основната рамка и контролирани от процесора. Капацитетът им за съхранение на данни може да бъде сто или дори хиляди пъти по-голям от този на компютър.

• Комуникационни контролери: Комуникационните контролери позволяват на отдалечените компютри да имат достъп до мейнфрейм. С помощта на мрежи, LAN или WAN, комуникационните контролери установяват връзки с различни устройства, извършват предаване на данни по комуникационни канали и следят потребителите на терминалите.

• Канали: „Каналите“ са кабелите, използвани за свързване на процесора и основното хранилище към други части на системата и се уверете, че данните се преместват систематично, без да губят своята цялост.

Съвременните мейнфреймове имат разширени функции като разширени възможности за управление на услуги, съоръжения за интеграция на различни платформи и т.н. и по този начин са подходящи за критични операции на центрове за данни. Разходите за поддържане на съвременни мейнфреймове са много по-малко в сравнение с по-старите модели.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta