Как да изберем восък за бронзови и други метални скулптури

К

Често хората, които притежават бронзови, цинкови или други метални скулптури и други произведения на изкуството, искат да почистят и полират произведението си у дома, вместо да го правят от професионалист. Това е напълно добре, стига да се вземат максимални грижи и внимание. Това, което повечето хора не осъзнават, е, че много търговски восъци могат да произведат киселина, която може да причини увреждане на тяхното парче.

Най-общо казано, препоръчва се повечето скулптури да се пазят с восък, особено ако са изложени на открито. Суровият метал реагира с влага, въздух и всичко друго, с което влиза в контакт, като замърсители във въздуха или киселини в човешката кожа. Екстремната пряка слънчева светлина също може да изиграе голяма роля в металните повреди върху външни парчета. Десният восък осигурява защитен слой между метала и увреждащите елементи.

Общоприето е мнението, че пчелният восък и карнаубският восък са добри восъци за метали. Истината е, че тези восъци действително могат да произвеждат киселина, когато се случи окисляване и хидролиза и да доведат до увреждане на метали и чувствителни към киселини материали. Най-добрият избор е восък, който е химически неутрален, без увреждащи киселини. Един продукт, който се използва от много професионалисти по реставрация и консервация, се нарича Ренесансов восък. Създаден е през 50-те години във Великобритания съгласно директивата на международните природозащитници, която разбира проблемите, причинени от традиционните восъци. Полученият продукт премахва остатъците, полира, полира до твърдо покритие, остава бистър след множество приложения и е безопасен за много различни материали. Скъпо е, но е необходимо и се препоръчва само малко количество. На пазара може да има и други подобни продукти, но този е оригиналът и е използван в многобройни известни музеи и галерии и е препоръчан от реномирани източници. Винаги не забравяйте да използвате пестеливо и да работите само малки площи наведнъж.

Професионалистите по реставрация често създават свои собствени восъци и това може да е допълнителен източник за собственика на скулптурата, който иска да защити своето парче. Професионалистите могат да персонализират восък за определен проект, като добавят пигменти за подобряване или смесване на определени зони върху скулптура. Патините са в постоянно състояние на промяна и ако се поддържат правилно, леките промени най-често са от страна на обогатяването.

Веднъж восъчна, метална скулптура е защитена – но за колко време? Ако е в много регулирана от температура и светлина среда без прах, ще бъде добре в продължение на много години. Ако е изложен на елементи, особено на пряка слънчева светлина, океански въздух или замърсен въздух, почистването и кола маска трябва да се повтарят по-често – вероятно всяка година или дори по-често в някои случаи. Важното е да предотвратите повреда, преди да се случи и разбира се – да използвате правилния восък, за да защитите истински и да не създавате нови проблеми.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta