Рецензия на готварска книга на Moosewood – вегетарианско, което трябва да имате

Р

Бях запознат с този скъпоценен камък на готварска книга преди много години в дома на приятел. Обичам да разглеждам колекциите от готварски книги на хората – винаги има поне една или две рецепти, които просто се молят да бъдат открити – и се случи на една просто изглеждаща книга. Корицата беше малко изтъркана от износване през годините, което винаги е първата книга, към която трябва да посегнете – очевидно имаше причина, поради която приятелят ми толкова много я използва.

Казваше се „Ресторант Moosewood готвачи у дома: бързи и лесни рецепти за всеки ден“ и оттогава го имам (разбира се, трябваше да си купя своя, приятелят ми отказа да се раздели с неговото копие).

Първо – и най-важното – рецептите са напълно вкусни. Всички те се коренят в простотата – основни съставки, основна подготовка. Това го прави много достъпна книга, за която начинаещи готвачи могат лесно да се хванат. Повечето рецепти се състоят от няколко зеленчука, мазнина и може би въглехидратна основа. Има рецепта за крем от спаначена супа, която е деликатно проста, но и уникална. Има и “Томатикан”, приготвен с домати, царевица и боб Лима. Бих могъл да продължа, но не искам да развалям нищо.

Всички те идват от ресторанта на главния готвач Моли Катцен, Moosewood, в Итака, Ню Йорк. Това е доста подарък, който тя ни е дарила, тъй като много готвачи са тайни за своите рецепти. Това прави тази готварска книга толкова страхотна: тя иска да станете по-добър готвач и да готвите повече за себе си.

Отвъд присъщата стойност на книга, пълна с добри рецепти, книгата сама по себе си е красиво произведение на изкуството. Всяка страница, рецепта и дума са написани на ръка. Тя сама е илюстрирала всичко. Чувството е по-малко като трик да се правят пари и да се увеличават числата, а повече като труд на любовта. Всяка страница е различна и човек може да прекарва часове само в оглед на начина, по който тя излага текста и изображението, както и как те играят и конфликтират помежду си.

Тази книга е силно препоръчителна за всеки, който иска да разшири кулинарния си хоризонт, като същевременно не проваля банката или изгаря твърде много време в процеса. По-конкретно, вегетарианците ще се радват на тази готварска книга, тъй като тя предлага цял набор от начини за използване на зеленчуци по уникални начини, като им придава нови вкусове и текстури, които може би сте смятали, че не са били възможни преди. Справедливо предупреждение за онези, които са обидени от месото, че има няколко рецепти, които включват риба. Просто преминете покрай тях и се насладете на всички знания, полезни съвети и вкусни рецепти, които Moosewood може да предложи.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta