Странни восъчни птици

С

Птиците ядат всякакви хранителни продукти, някои от които много харесват нашите собствени палитри, особено неща като плодове, плодове, ядки, царевица и може би дори риба, раци, мекотели и ракообразни. Освен любителите на суши, повечето от нас предпочитат тези по-късни видове храни поне в частично приготвен формат. След това има онези птици, които ядат неща, които почти всеки намира за откровено отблъскващи.

Съмнително е, че познавате дори няколко души, които отделят слюнка от сурово месо от всякакъв вид или имат апетит към насекоми или лигави безгръбначни, камо ли мърша. Разбира се, има много хора в тази дума, които ядат убийство на пътя и други неща, които са твърдо поставени в категорията на странни, но най-общо казано, можем да отбележим това до културни различия или изолирани странности на света.

Едно нещо, което е известно, че ядат няколко птици, което ние, хората, просто не консумираме, поне не като храна, е восъкът. Восъкът в естествения и общ смисъл се отнася до клас органични съединения, които са неразтворими във вода, твърди и чупливи, когато са студени, твърди, но податливи на околната температура и които се топят в течност с нисък вискозитет при по-високи температури. Восъкът се състои от дълговерижни мастни киселини и е много труден за смилане от повечето организми. Освен ограничения си вид в неща като дъвка или за опаковане на някои видове сирена, восъкът просто не е нещо, което ядем, а по-скоро нещо, за което сме намерили всякакви творчески практически приложения. Винаги може да се разчита на птиците, за да се противопоставят на основната логика или да осигурят изключения от общите правила и яденето на восък не е изключение.

Всъщност има няколко групи птици, които нарочно се хранят и са способни да метаболизират восъка. Много морски птици, например, като буревесници и билети, косвено черпят енергия от восъка, който се намира в ракообразните, които ядат. Тогава има шепа сухоземни птици, като някои видове птици и лястовици, които се появяват с восъчни плодове. Храносмилателните пътища на тези странни птици се характеризират с по-високи концентрации на секрети от жлъчния мехур, по-големи концентрации на жлъчна сол в червата и относително по-ниска скорост на преминаване на липиди, придобити от хранителни продукти. Има също така някои доказателства, че тези птици са нещо като преживни животни, като крави, така че частично усвоените восъчни съединения по някакъв начин се връщат към стомаха от тънките черва за втори или трети кръг на храносмилане.

Удивително, както и всичко останало, нито една от тези птици не яде направо восък, а просто е принудена да го консумира, защото е неизбежна част от действителните хранителни продукти, които предпочитат. Влезте в Honeyguides (Indicatoridae), семейство от 17 вида, открити само в Африка и класифицирани в същия ред като кълвачите (Piciformes). Доста неспектаклен на външен вид и основно с размер на птичи птици, тези птици са предимно насекомоядни, но са известни със своето любопитно поведение да ядат чистия восък от пчелни пити. Освен това тези странни птици искат помощта на медолюбиви животни като медоядници и дори хора, като насочват вниманието им към местоположението на пчелен кошер, така че техният помощник ще отвори кошера, за да вземе меда и да остави восъчния гребен и пчелните ларви на медене .

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta