Фани Мерит Фермер – Майка на американската готварска книга

Ф

Когато човек, независимо дали е гурман или просто някой, който цени добрата, добре приготвена храна, мисли за вкусни, иновативни ястия, името Фани Мерит Фермер изниква в съзнанието ни. Нейната история е с решителност при преподаването на обществеността, че не е нужно да бъде професионален готвач, за да живее идеален живот в кухнята и около къщата.

Бостонската Фани Мерит Фермър (р. 23 март 1857 г.) е най-голямата от четирите дъщери, родени от силно семейство на унитарианството, оглавявано от Джон Франклин Мерит и Мери Ан Уотсън. Родителите й силно вярваха в добро образование за своите момичета и беше даденост, че всяко от тях ще завърши колеж. За нейно съжаление, Фани, докато е била още в гимназията, е получила паралитичен инсулт в левия крак, вероятно последствие от полиомиелит. Третирана като инвалид в продължение на няколко години, тя нямаше право да се връща в училище.

30-годишната фермерка, която не искаше да прекара останалите си години, изнемогвайки в леглото, се нае като помощник на майка на видна семейна приятелка, г-жа Чарлз Шоу. Госпожа Шоу призова Фани да се запише на уроци в Бостънското училище за готвене, за да може да стане професионален инструктор по готвене. Основана през 1879 г. от Асоциацията за образование на жените в Бостън, училището набляга на по-интелектуален, структуриран подход към приготвянето на храната и внимание към диетата и с течение на времето жените получават повишен статус не само като готвачки, но и като образовани готвачи инструктори и органи по здравеопазване, независимо дали е за нормално здравите, но и за хронично болните в неговата маска като училище след Гражданската война, основано от филантропи и реформатори. Жените от работническата класа получиха шанс да навлязат в професионалната работна сила, когато пазарът на труда за жени не беше в оптималното си положение. С акцент върху науката и домашните умения, училището за готвене в Бостън дискретно насърчава жените от висшата класа да се научат на „почтено“ средство да се издържат в случай на обръщане на съдбата или смърт на съпруга. Г-жа Мери Джонсън Линкълн, след срива на финансите на съпруга си, беше една от тези жени. Ставайки известен учител по готварство и автор на оригиналното издание на готварската книга на Бостънското училище за готвене, тя е вдъхновение за Фани Фармър. Фермер завършва 2-годишната програма на училището през 1889 г. и продължава да става помощник-директор, а след това директор през 1891 г.

Първата готварска книга на Фани Фармър, преработена версия на книгата на г-жа Линкълн, The Cooking School of Cooking School, е публикувана през 1896 г. и все още е в печат. Тя се основаваше на училищните рецепти на г-жа Линкълн, без да дава признание на Линкълн за тях. Изданието на Farmer беше кратко и просто, с обширен обхват. Продажната му точка беше в това колко добре науката за храните се смесва с привлекателни рецепти. Книгата на Фермер формира систематичен преглед на готвенето. Готварската книга за готварски училища в Бостън остави без съмнение Фани Фармър жена с щедри средства. Тъй като издателят искал да предприеме бизнес начинание, проектирано от жени, те настоявали тя да плати всички първоначални разходи за печат. Поради това едностранчиво отношение Фармър в крайна сметка запазва авторските права и печалбите и е в състояние, ако тя реши, да направи някои мъже много неудобни, защото се съмняват в нейния бизнес нюх.

През 1902 г. Фармър напуска позицията си, за да може да отвори Кулинарното училище на Мис Фармър. Тук тя постави по-голям акцент върху обучението на домакини и обществени матрони. Новата й цел беше да се концентрира върху здравословни диети за болни и хронично болни или пациенти с увреждания. Фармър участва в обучение на болнични диетолози и медицински сестри, както и в редовни лекции в Харвардското медицинско училище. През 1904 г. Фармър публикува и това, което тя смята за своя магнус корпус: Храна и готвене за болни и възстановители. Темите, които тя засегна тук, варираха от кърменето на бебета до консумацията на алкохол до практически трактат за диабета, докато приканваше читателите си да правят хубави хранителни презентации за болните: сервирайте сандвич с хляб и масло във формата на сърце върху деликатен цветен ястие, вместо небрежно да хвърля парче хляб и топка масло. Тя чувстваше, че естетиката помага на пациента да се възстанови по-бързо.

През останалите години от живота си Фермер продължава да изнася лекции в цялата страна. Към края тя претърпя още два удара и беше принудена да се върне в инвалидната си количка. Тя изнася лекции до десет дни преди смъртта си (15 януари 1915 г.). Нейното училище продължава да процъфтява под ръководството на Алис Брадли, докато не се затваря през 1944 година.

Ако не за друго, Фани Мерит Фармър беше почитана от милиони за нейните нововъведения по начина, по който беше написана рецепта. Тя стандартизира размера на измерванията, така че чашата винаги е била чаша, независимо какво вещество се измерва. Това донесе много повече точност, така че теоретично рецептата можеше да се дублира всеки път, без всички предполагаеми предположения, този малък елемент на изненада! Нейните успехи доведоха до това, че обществеността я нарече „майка на измерванията на нивото“ или „пионер на съвременната рецепта“.

СЛЕДВАЩА ИНСТАЛАЦИЯ: Lizzie Black Kander създаде известната готварска книга, която се използва през последните 100 години от всички слоеве на американското общество. Първоначално написани, за да научат новопристигналите имигранти как правилно да се впишат в Милуоки от края на века (20-ти век), тези млади жени се научиха как да правят всичко домашно, от печене до почистване по начин, равен на този на добре усвоената жител. От тази книга произлиза известната селищна къща в Милуоки и нейната още по-известна готварска книга.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta