5 съвета как да напишете книга за майка си

5

По света има всички видове майки и има много неща, които всеки ден се пишат за майките. Майките са вдъхновили всички, от световни лидери до хлапето. И все пак повечето от тези майки никога няма да имат своя момент на слънце извън непосредствения си кръг от семейство и приятели. Научавайки се как да пишете книга за майка си, имате възможност да създадете нещо наистина специално, което ще бъде отдаване на почит.

Съвет първи: Вземете решение за мемоар или измислено представяне

За да започнете пътуването си по писане на книга за майка си, първо трябва да знаете какъв тип книга искате да напишете. Можете да напишете мемоари, които включват спомени и истории за различни аспекти от живота на майка ви.

Или можете да изберете да направите майка си измислен герой в книга, вдъхновена от нейната житейска история. И двата избора ще изискват да знаете много информация за майка си. Мемоарите вероятно ще бъдат по-скоро емоционално преживяване за вас, отколкото измислена сметка.

Съвет втори: Съберете фактите

Добре, сега, след като знаете в каква посока ще поемете с тази книга, е време да съберете много факти за мама. Разбира се, израснал си с нея и имаш много спомени, но не си единственият, с когото тя си взаимодейства.

Но все пак трябва да започнете със собствените си специални спомени за нея. След това можете да интервюирате различни семейства, приятели и познати за това, което знаят, или да си спомнят за нея. Ще бъдете изненадани от нещата, които не знаете за скъпата стара мама.

Ако вашата книга няма да бъде подарък-изненада за майка ви, продължете и я интервюирайте за нейната житейска история. Вероятно тя ще бъде повече от щастлива да седне с вас за любимото ви ястие и да си побъбри за събития от миналото. Разбира се, ако е подарък, можете да бъдете подъл и да записвате тайно нейните спомени.

Съвет трети: Създайте контур

Въпреки че пишете за собствената си майка, книгата все още трябва да бъде организирана по начин, улесняващ читателите. Най-лесният начин би бил да започнете от самото начало и да стигнете до наши дни. Или можете да се съсредоточите върху много конкретно време или събитие в живота й и да го използвате като основа за книгата.

Всяка глава ще говори за конкретно време и място или събитие.

Например първа глава: Изпълнение на поръчки за никел и конус за сладолед

Тази глава създава историята за това как една майка често е изпълнявала поръчки като малко момиченце и се е случвало да се случват някои забавни неща.

Съвет четвърти: Останете обективни

Тъй като сте толкова близо до темата на книгата, понякога може да станете прекалено емоционални и да се устремите към твърде много сантиментални каши. Или, ако имате изпитателна връзка с майка си, твърде много негативизъм може да помрачи добра история.

Ако ще се ангажирате да бъдете автор на мемоарите на майка си, тогава мислете за себе си като писател, нает да напише тази книга. Вашата основна цел е да пишете за възходите и паденията на майка си по забавен и просветляващ начин. Можете да направите това само ако можете да не допускате собствените си дълбоки емоции. Запазете всички тези затворени чувства за собствените си мемоари.

Съвет пети: Не бързайте

Ако други хора ще прочетат тази книга, отделете време, за да свършите добре работата по отразяване на историята на майка си. Ако сте автор за първи път, бързо ще откриете, че писането на книга е процес стъпка по стъпка, който включва изразяване на мислите ви в правилните думи.

Предлагам ви, когато работите по първия проект, просто да оставите думите да изтичат от вас свободно, без много да се замисляте да се опитвате да го направите перфектен. По този начин това, което наистина искате да кажете, ще излезе от вас много по-лесно. Винаги можете да се върнете по-късно и да редактирате написаното.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta